Welke klimplant plaats ik tegen mijn hekwerk of schutting?

Heb je onlangs een nieuw hekwerk of schutting geplaatst rondom je erf of tuin? Maar heb je het gevoel dat jouw hekwerk of schutting er kaal en somber uitziet? In dat geval biedt het plaatsen van een klimplant uitkomst. Een klimplant zorgt ervoor dat jouw hekwerk wordt omgetoverd tot een waar bloeiend spektakel. Benieuwd wat voor soort klimplant het beste bij jou past? In deze blog lees je welke soort de beste keus voor jou is.

Een klimplant kiezen

We gaven al aan dat een klimplant een schutting echt tot leven kan laten komen. Maar naast decoratieve doeleinden voor je hekwerk, kun je ook kiezen voor klimplanten waar vruchten aan groeien. Er is eigenlijk één factor die belangrijk is om in acht te nemen. Namelijk of de klimplant zelf omhoog groeit of dat hij hier hulp bij nodig heeft. Een klimplant die zichzelf wel redt is natuurlijk erg handig. Zo’n plant bevat hechtwortels waarmee hij zich makkelijk vastzet aan zijn ondergrond en de schutting. Voorbeelden hiervan zijn klimop, trompetklimmer, klimhortensia of de wilde wingerd.

Klimop is wellicht de meest bekende soort klimplant en is uitermate geschikt voor elke soort schutting of hekwerk. Daarnaast blijft klimop ook tijdens de winter mooi groen gekleurd. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je ook tijdens dit kille seizoen enige vorm van kleur in of rondom je tuin hebt. De wilde wingerd staat bekend om het feit dat het de gehele gevel kan begroeien. Zeker in de herfst komt deze soort helemaal tot zijn recht. Dan verkleurt de wingerd en krijgt het adembenemende rode herfstkleuren.

Verschillende soorten klimplanten tegen je schutting

Hier volgen nog een aantal klimplanten, elke met hun eigen bijzonderheden en eigenschappen. Deze soorten groeien echter niet zelf omhoog en hebben begeleiding nodig door middel van bijvoorbeeld plantpennen.

  • Passiebloem Als je een duidelijke zonkant in de tuin hebt, kun je kiezen voor een passiebloem tegen de schutting. Deze bloem draagt knalrode vruchten die een prachtig contrast scheppen in de tuin en rondom het hekwerk. Een passiebloem is wel vorstgevoelig. Denk er tijdens de winter daarom aan om de wortels af te dekken, zodat ze niet afsterven en doodgaan.
  • Clematis, ook wel ´Apple Blossom´ genoemd, is wintergroen. Maar het komt ook in andere kleuren voor, waardoor je creatief kunt variëren. Het is verstandig deze op een beschutte plek te plaatsen, uit de wind. De plant is namelijk kwetsbaar. Maar voor een stadstuin is hij wel ideaal.
  • Framboos en gojibesJe kunt er ook voor kiezen je hekwerk of schutting om te laten toveren tot een snoepmuur. Dat kan met framboos en gojibes. Deze planten moeten wel geholpen worden bij het omhoog klimmen. Maar ze werpen hun vruchten letterlijk af.

Welke klimplant is voor mijn hekwerk geschikt?

Deze keuze rust voornamelijk op het feit hoeveel werk je aan een klimplant wilt besteden. Klimop of een wingerd redt zichzelf wel bij het beklimmen van je schutting of hekwerk. Maar de keuze kan ook persoonlijker zijn. Ben je bijvoorbeeld dol op koken en een echte liefhebber bent van het gebruik van ingrediënten uit eigen tuin, dan is de keuze voor een snoepmuur snel gemaakt.

Het is handig om voor jezelf deze vragen te stellen: hoe groot mag de plant worden? Moet de plant wintergroen zijn? En zijn vruchten of bloei gewenst? Als dat het geval is moet je er rekening mee houden dat deze planten behoefte hebben aan veel zon.

Hulp nodig bij het plaatsen van een hekwerk of schutting?

Wil jij ook meer uit je tuin halen door middel van een klimplant? Maar bezit je niet een hekwerk of schutting? Hekwerkencrew beschikt over een ruim assortiment van hekwerken en schuttingen. Daarnaast helpen wij jou graag bij het plaatsen van een hekwerk of schutting. Vul nu het contactformulier in en ontvang een vrijblijvende offerte.